rodakvarn

Om Röda Kvarn

 

Den 14 april 1918 invigdes Röda Kvarn. Idag visas här film för alla åldrar sju dagar i veckan året runt. Varje fredag går vi upp med flera Sverigepremiärer. Vi har livesända visningar från de största scenerna i världen, bland annat opera från Metropolitan i New York och teater från National Theatre i London.

 

Vi är en biograf med ett personligt bemötande. Ett besök hos oss är en vidare upplevelse än bara en föreställning på duken. Vi bjuder in gäster som exempelvis regissörer och skådespelare till utvalda föreställningar, vi kör Sing alongs, mingel med filmquiz och mycket mer. Minst en gång per år arrangerar vi utomhusbio, oftast tillsammans med HX (Helsingborgs stadsfestival).

 

EN DEL AV FOLKETS HUS OCH PARKER

Röda Kvarn drivs sedan i juli 2010 av Folkets Hus och Parker (FHP). Nyinvigningen ägde rum den 8 oktober 2010. Riksorganisationen Folkets Hus och Parker har över 500 medlemsföreningar knutna till sig över hela Sverige. Cirka 140 föreningar driver i någon form biografverksamhet.

Folkets Hus och Parker har varit ledande i övergången till digital biografutrustning i Sverige. Sedan år 2000 har man genomfört ett antal pilotprojekt. Bland annat var Folkets Hus och Parker den första digitala biografkedjan i Europa och först i världen med livesändningar från New Yorks stora operahus The Metropolitan Opera.

Utöver medlemsbiografer knutna till organisationen driver Folkets Hus och Parker förutom Röda Kvarn även två andra biografer; Biograf Spegeln i Malmö och Bio Roy i Göteborg.

 

LITE HELSINGBORGSK BIOGRAFHISTORIA

Den första filmförevisningen, som det kallades då, hölls på Helsingborgs Ridhus 1898. Dessa filmförevisningar turnerade runt på olika platser. 1904 öppnade Helsingborgs första permanenta biograf, Helsingborgs Kinematografteater. De påföljande åren både startade och lades flera biografer ner i staden.


Under stumfilmstiden och samma år som Röda Kvarn invigdes öppnade två biogafer till: Cosmorama och Svea-Teatern. Samma år drabbades Sverige och världen av spanska sjukan. Hälsovårdsnämnden beslutade att förbjuda alla offentliga föreställningar under ett par veckor för att minska smittspridningen. 
1957, samma år som Sveriges Television på allvar kom igång med sina sändningar, började en nedgång i biografnäringen. Biografnedläggningar drabbade Helsingborg på allvar när den seglivade biografen Scala slog igen 1971. Totalt har det i Helsingborg funnits 22 biografer i staden från 1904-2018. Idag finns bara två kvar. 

 

Den 14 april 1918 invigdes Röda Kvarn, döpt efter dess ägare Svenska Bios paradbiograf i Stockholm med samma namn. Man öppnade med stumfilmen Berg-Eyvind och hans hustru av Victor Sjöström. Röda Kvarns salong innehöll då 23 rader med totalt 542 platser. Det fanns även en mindre scen och framför denna plats för en orkester.


Redan 1926 genomfördes en ombyggnad av biografen och läktarna utvidgades med sidobalkonger. Salongen innehöll nu 561 platser.
1943 gjordes nästa stora renovering av Röda Kvarn efter Mogens Mogensens ritningar. En ny entré i funktionalistisk stil med neonskyltförsedd baldakin kom till. Salongerna fick också ett helt nytt utseende.

 

Inte mycket av dåtidens detaljer finns kvar men vi kan idag fortfarande se en del av de strama linjerna från 40-talets arkitektur på balkongerna och i nedre foajéns tak.
Efter 40-talets ombyggnad förblev biografens utseende oförändrat till AB Svensk Filmindusti (SF) lämnade den 1986 och flyttade till söder. Kort därefter omvandlades Röda Kvarn till kulturhus med dans, teater, konserter och utställningar. Folkets Bio tog över biografverksamheten och visade film tre dagar i veckan. Föreningen Filmstudion, en av Sveriges äldsta filmstudios, har också huserat på Röda Kvarn och gör det fortfarande. 

 

Inför byggandet av Dunkers Kulturhus beslöt staden att all kulturverksamhet förutom biografen skulle flytta dit. Man skulle nu göra Röda Kvarn till en renodlad biograf igen. Vid millenieskiftet 2000 gjordes därför nästa stora renovering och man byggde om från en salong till två med 143 respektive 68 platser och scenen togs bort.

Under åren därefter drevs biografen av flera olika ägare: Triangelfilm, Astoria Cinemas och SF.
2010 togs driften över av Folkets Hus och Parker och idag driver vi stolt vidare denna +100-åring. 


Röda Kvarn sjuder av liv sju dagar i veckan året runt. Det visas premiärfilm och livsändningar av scenkonst från de största scenerna i världen, det görs event både inne på biografen och ute på stan i form av till exempel utomhusbio.

 

Informationen i detta historieavsnitt är hämtad ur en text av Adam Katzeff i boken Helsingborgs biografer...och lite filmhistioria. Boken är utgiven av Helsingborgs museer och Helsingborgs museiförening, distibuerad av Kulturmagasinet, Helsingborgs museer.